Liga 1

INTERVIU | Vasile Ianul: "Ma bate gandul sa candidez la presedintia FRF"

Fostul presedinte al FC Dinamo, Vasile Ianul, a declarat într-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX ca vrea sa revina în fotbal, intentionând sa candideze la presedintia FRF.

Vasile Ianul s-a nascut la 1 noiembrie 1945 la Nasaud. Ca fotbalist în prima divizie, Ianul a evoluat la Poli Iasi pe postul de fundas central în perioada 1966-1974, reusind sa înscrie trei goluri. În 1975 a arbitrat primul meci în Liga I, iar pâna în 1981 a mai condus la centru alte zece partide. Dupa ce si-a încheiat cariera de arbitru, Ianul a fost presedinte la Politehnica Iasi în perioada 1981-1985. În 1985 a devenit seful sectiei de fotbal a clubului Dinamo, iar în 1991 a fost numit vicepresedinte al clubului. Între 1992 si 1994, Ianul a fost presedintele FC Dinamo. Ianul a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru gestiune frauduloasa, ulterior aceasta a fost anulata deoarece a intervenit prescriptia în cazul transferurilor jucatorilor Dorinel Munteanu, Ioan Ovidiu Sabau si Bogdan Stelea. Totusi, Ianul a fost obligat de instanta sa plateasca Ministerului de Interne peste 700.000 de dolari, cu dobânda la zi legala de la 29 octombrie 1993, pâna la plata efectiva a datoriei. Tribunalul a aratat în motivarea deciziei din acest caz ca Ianul "în calitate de loctiitor al sefului SC Dinamo si apoi presedinte al FC Dinamo, în perioada 1990- 29 octombrie 2003 a cauzat partii civile MAI un prejudiciu în suma de 726.429 de dolari constând în aceea ca a încasat în numerat diverse sume de bani în valuta reprezentând pretul aferent unor contracte de trasnfer al unor jucatori de fotbal de la un club la altul iar sumele de bani nu le-a înscris, în total sau în parte în evidentele contabile, pe de o parte, iar pe de alta parte, desi sustine ca le-a cheltuit în interesul clubului sportiv respectiv nu s-au regasit nici în actele de cheltuieli". Ianul a contestat aceasta decizie la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a respins apelul acuzatului în 5 decembrie 2008. Vasile Ianul a fost judecat pentru ca la transferul lui Dorin Mateut, acesta si-a însusit 300.000 de dolari, în cazul lui Ovidiu Hanganu - 150.000 de dolari, pentru Marius Cheregi - 350.000 de dolari, pentru Gabor Gestemayer - 157.000 de dolari, pentru Tibor Selimes - 286.000 de dolari, pentru Dorinel Munteanu - 430.000 de dolari, pentru Ioan Ovidiu Sabau - 100.000 de dolari, iar pentru transferul lui Bogdan Stelea fostul presedinte a încasat 145.000 de dolari. El a mai fost acuzat ca si-a însusit 447.000 de dolari atunci când au fost cumparate drepturile de televizare a partidelor de fotbal jucate de FC Dinamo în cupele europene. Ianul a fost de doua ori arestat preventiv, prima oara între 20 noiembrie si 30 noiembrie 1998, iar a doua oara între 12 mai 1999 si 11 ianuarie 2002.

Reproducem integral interviul acordat de Vasile Ianul agentiei MEDIAFAX:

Reporter: Cum caracterizati starea actuala a fotbalului românesc?

Vasile Ianul: Dupa trei calificari esuate la Cupa Mondiala nu poti zice decât ca nationala, care e barometrul fotbalului românesc, se afla în colaps. Fotbalul plateste în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie. Poate ar trebui sa i se dea o sansa si lui Ilie Balaci, a fost unul dintre cei mai mari jucatori ai nostri, a avut rezultate si ca antrenor, cred ca ar face treaba excelenta ca selectioner al nationalei.

Rep: Cum comentati decizia ANAF de a pune sechestru pe drepturile federative ale câtorva jucatori din cauza datoriilor unor cluburi?

V.I: Nu avem conducatori, nu avem antrenori, iar acum jucatorii sunt tratati ca niste sclavi. E o crima ce face ANAF-ul cu fotbalistii, drepturile acestora fiind încalcate flagrant. Fiind de profesie jurist, am în plan sa deschid un cabinet de avocatura în care sa apar gratuit drepturile jucatorilor. E vina lor ca nu stiu ce semneaza, dar macar asa pot apela la specialisti. Uite cazul Poli Iasi, grupare unde am activat atât ca jucator, cât si ca presedinte, loc în care se afla sufletul meu. E anormal sa se ajunga ca un club sa aiba 813.000 de euro de platit TVA si 1,35 milioane de euro taxele catre stat, cine a putut oare tolera asa ceva. Institutiile statului oare nu poarta nicio vina de s-a ajuns aici?... iar acum de sa sa sufere jucatorii?

Rep: Ce ar trebui facut pentru redresarea fotbalului românesc?

V.I. În primul rând trebuie puse la punct regulamentele, sa respecte obligatoriu legile UEFA si FIFA, câte gunoaie ar fi în conducerea fotbalului, de sunt regulamentele clare, ele nu ar mai putea fi încalcate. Ca gunoaiele astea si-au facut propriul regulament pe care-l modifica în functie de interese. Dar de se respecta legile, regulamentele nu mai pot fi schimbate. Apoi, trebuie respectati jucatorii. Chiar ma bate gândul foarte serios sa candidez la urmatoarele alegeri FRF, având în vedere faptul ca înca mai exista oameni cu coloana verterbrala care pot ajuta fotbalul.

Rep: Ati avut oferte de la cluburi de a reveni în fotbal?

V.I: Am activat în fotbal la cel mai înalt nivel, atât ca jucator, cât si conducator de club, am fost si arbitru. Am iubit fotbalul ca nimic altceva pe lume, mi-a oferit cele mai mari satisfactii, dar tot aici am suferit si cele mai multe tradari. Am fost în fruntea fotbalului românesc ani de zile la cel mai galonat club Dinamo, apoi am avut un cuvânt greu de spus în structurile federale, atât la FRF, cât si LPF. Nu am dus si nu duc lipsa de oferte, chiar recent am primit una. Ce nu stie lumea e ca am fost câteva luni presedinte la Poli Iasi înainte sa intru "în cantonament" (n.r – arest). Iar alta informatie necunoscuta publicului e ca timp de 48 zile am fost în negocieri pentru a deveni presedinte si la Rapid, prin '96-'97 parca, când era Basescu ministrul transporturilor, era si Copos. Dar le-am refuzat pe toate, nu prea sunt interesat sa mai conduc un club.

Rep: Considerati ca jucatorii de pe vremea când activati în fotbal au fost instruiti sa stie ce sa faca si dupa ce pun ghetele în cui? Ma refer la Raducioiu si nu numai.

V.I: Nu stiu cât e de adevarat sau nu ce se întâmpla cu Raducioiu, de e asa, îmi pare rau. Ar trebui sa i se dea o mâna de ajutor, chiar si de la Dinamo, dar cine s-o faca, Dinu...? Depinde mult si de ei, de impresari, de multe, nu e usoara viata de dupa ce renunta la cariera de fotbalist.

Rep: Având în vedere ca ati inventat termenul de Cooperativa, cum considerati ca sunt blaturile din ziua de azi, gen valiza?

V.I: Metodele din ziua de azi sunt degradante, fiind multi ciobani în fotbal acum. Înainte erau multi domni, aranjamentele se faceau cu o anumita distinctie, pot zice arta, nu exista atâta ranchiuna si cearta ca acum, totul învârtindu-se numai în jurul banilor.

Rep: Ce sanse au echipele românesti sezonul acesta în cupele europene?

V.I : Nicio echipa românesca nu merge mai departe. Nu ma mira ce a patit Dinamo acum cu Hajduk Split. Poate Steaua sa aiba o sansa mica cu Grasshopper Zurich.

Rep: Care este starea sanatatii dumneavoastra?

V.I: În afara de kilogramele în plus sunt sanatos tun. Am rezolvat problemele si cu vederea cu ajutorul tehnologiei moderne din ziua de azi. Asta m-a facut sa ma hotarasc sa revin în fotbal. Ma gândesc sa-mi public si memoriile având multe de povestit, ba mai am chiar si unele casete. În continuare am oameni care ma ajuta, doar nu credeti ca am plecat întâmplator exact înainte de Revolutie cu delegatia lui Dinamo în Cipru...ca altfel, iesea macel.

Mediafax



INTERVIU | Vasile Ianul: "Ma bate gandul sa candidez la presedintia FRF"